Miniatyrmaling – Hvordan komme i gang

Denne artikkelen inneholder en oversikt over hva en trenger for å begynne å male, hvordan man maler en figur til å ha en grei standard, og noen lenker til mer avanserte teknikker når en har mestret det grunnleggende. Spesifikke instruksjoner for hærer er lagt til i bunnen av artikkelen.

Grunnutstyr
For å starte med maling er det noen ting en bare må ha.

 1. Tynn pensel til å male de fineste detaljene (30-50 kr, fra internett, Chlaes Olsson, Biltema…)
 2. Stor pensel til å male større flater raskere (10-100 kr)
 3. Gammel pensel med stiv bust for å drybrushe og å legge andre effekter  (0-30 kr)
 4. Hvit og sort maling for å tone opp eller ned de fargene du bruker. (30-80 kr)
 5. Papir til å tørke penslene på
 6. Vannglass til å vaske pensler ( syltetøyglass, papptallerken etc. )
 7. Palett til å blande farger på ( jeg bruker lokket til glasset )
 8. Grunning (20-150 kr avhengig av om du vil ha spray eller ikke)
 9. Farger ( ca 25 kr per farge )

Totalt blir det rundt 250 kr for et minimum av det en trenger for å starte, det går da an å kjøpe ferdige sett med farger, pensel, figurer og grunning. For eksempel Army Painter sitt (199), eller Games Workshop sitt (249). I Norge er det hovedsakelig Spillsjefen.no som selger primer spray, de er litt dyre men sparer deg masse tid i grunning. Vallejo Start Set er også et veldig godt alternativ.

Spillestandard
Noen legger ned mye tid i å male figurene sine så fint som mulig, da er det kjedelig å spille mot andre som ikke har orket å legge et eneste strøk maling på sine figurer. Men det er ikke alle som ønsker å bruke mer tid på maling enn det som er nødvendig.  Her er eksempler på elendig standard (av typen slap in the face with a glove), grei spillestandard og en veldig godt malt figur:

 

 

 

 

 

Basene
Basene på figurene blir ofte glemt, men de er en av de enkleste tingene å få bra til! Det er lurt å tenke på basene før en primer figuren. Å lage basen på figuren er så enkelt som å:

 1. smøre litt lim på basen
 2. dyppe basen i en krukke med fin grus
 3. Prime hele figuren
 4. og så drybrushe kjapt over
 5. Legg til noen dotter med gress hvis du har.
Grusen kan du enten hente selv eller kjøpe ferdig. Den bør ikke være for grov, og heller ikke inneholde for mye støv. Den beste limen for dette er vanlig trelim(PVA Glue) blandet med litt vann. Link til artikkel for viderekomne

Priming

Primed and ready to go

Primingen setter grunnlaget for resten av figuren og er det aller første laget med maling en legger på plastikken eller metallet slik at den malingen du maler på siden får et godt feste. For lite primer gjør at figuren ikke ser jevn ut, for mye gjør at detaljene forsvinner. Det går an å prime med spray, som er enklest, eller med maling som har god dekkevne. Sort farge blir oftest brukt, men det går også an å prime med fargen til hæren du skal male (jeg primer med gult noe som sparer meg for masse arbeid senere). Det finnes spesielle typer malinger som er bedre egnet til priming en andre. 

Basecoat
Når primeren har tørket kan en male med de fargene en vil. En metode som er vanlig er å male “innenfra og ut” på figuren. Dette betyr at en maler detaljer som er nærmest kjernen av figuren først, og så tar en det lagvis ut fra det. Eksempelvis kan en male ansikt, og annen hud først. Så klærne figuren har på seg og hår, før en til slutt maler rustningen som ligger over klærne. Basecoat er det første laget med maling en legger på, og alle delene av en figur får seg ett strøk, dette er ofte nok til å gi figuren spillestandard.

Drybrushing

Drybrushing
Drybrushing med Chainmail over Svart

Er en enkel teknikk der en kun har minimalt med maling på penselen og stryker over miniatyren i store strøk slik at alle deler som stikker ut på figuren får litt farge på seg. En enkel måte å gjøre dette på er å basecoate våpen i svart, så drybrushe med litt chainmail over for å få en fin metalleffekt. Det går også an å drybrushe med feks brunt for å gi en skitten effekt, et eksempel er å drybrushe hjuler og tank tracks.

Inking, Glazing & Washing
Washing er det føste steget etter en har lært seg det mest grunnleggende over. Når en washer eller inker en figur så bruker en en mørk tyntflytende maling som legger seg i alle fordypninger for å lage skygge på figuren. Mer info

Feathering
Feathering er når en maler overgangene ved å blande fargene selv, dette er tidkrevende men gir veldig fine resultater.
Mer info

Airbrushing
Er et kapittel for seg selv .. 🙂

Dusting
Er når en legger på et eget medium, fargepigmenter, for å lage spesielle effekter. Foreksempel røyk og sot rundt eksosrør på et kjøretøy. Pigmentene må festes med en sealer etterpå

Tutorials og inspirasjon til forskjellige hærer
Painting Power Weapons
Space Wolves
General Tutorial
Basing 

 

Leave a Reply